Bestil Sydamerikansk Takeaway!
Skøn mad fra Sydamerika
Et spændende og stort kontinent med mange lande og derfor også mange forskellige retter. En køkkentype, som endnu ikke er så kendt i resten af verden. Men dette mener vi her hos EatMore er en skam, da der gemmer sig en skat af spændende retter med masser af smag i de sydamerikanske køkkener.
I de sydamerikanske køkkener er der naturligt nok inspiration fra de spanske, portugisiske og afrikanske køkkener. Dette skyldes de enkelte landes historie. Men disse retter, som indvandrerne tog med sig, er blevet blandet med retter fra de oprindelige indianske traditioner, hvilket har resulteret i en virkelig spændende og varieret madkultur. Ofte er ingredienserne sunde, så hvad venter vi på? Prøv noget nyt og spændende med sydamerikansk take away mad.
Et kontinent med et væld af skønne afgrøder
Skønne grøntsager og frugter som kartofler, majs, tomater, chili, kakao, avocado, jordnødder har været kendt og anvendt i Sydamerika længe før europæerne kom dertil. Dette ses også på de helt klassiske retter fra landene. I dag kan vi næsten ikke forestille os en verden uden disse ingredienser.
Hvad europæerne medbragte til Sydamerika var f.eks. grise, høns, hvede, citrus. Alt i alt har de oprindelige og de nye ingredienser, som europæerne medbragte skabt et hav af muligheder for skøn og velsmagende mad.
Kort om nogle af de enkelte lande og egne:
Sydamerika generelt – En ingrediens som Quinoa er kendt og anvendt i det meste af Sydamerika. Quinoa anses i dag for at være lidt af en super food, da indholdet af proteiner og mineraler er så højt.
Brasilien – Et kæmpe land, og retterne varierer derfor meget fra egn til egn. Der anvendes ofte mange rodfrugter og frugt.
Bolivia – Her ses tydelige præg fra det spanske køkken. Kartoflen er en skattet ingrediens i det bolivianske køkken, da denne nemt gror sig på bjergsiderne.
Venezuela – Her spises ofte majsbrød. Disse serveres både morgen og aften med forskellige fyld. Desuden serveres majsbrød som en yndet ret i de små gadekøkkener.
Peru En kulinarisk hemmelighed, som ifølge Guinness rekordbog, er det land i verden som har flest traditionelle retter.
Argentina – Her anvendes ofte rigelige mængder kød og vin, så ikke lige et køkken for vegetarerne.
Columbia – Kylling, flæsk, kartoffel, ris, bønner og suppe er ofte en del af menuen. i Columbia.
Chile – Store mænger af frisk frugt og grønt anvendes hele året.
Paraguay – Her anvendes relativt store mængder kød, som produceres lokalt. Desuden er majs, hvede, ris, kartofler og årstidens frugter vigtige ingredienser i madlavningen.
Ecuador – Da landet har en lang kyststrækning, anvendes ofte fisk i madlavningen.
Klassiske retter fra det Sydamerikanske køkken
Da Sydamerika er et stort kontinent, vil retterne stamme fra forskellige lande og være præget af de afgrøder og husdyr, som findes i de enkelte lande.
Satja De Pollo - Skøn ret med kylling og der til kartoffelsalat. Stammer fra Bolivia.
Arepas Med Carne Mechada - Traditionel pulled beef, serveret på et fladbrød lavet af majs kerne. Stammer fra Venezuela.
Quinoasalat – En skøn salat med den sunde ingrediens Quinoa, som er på vej frem. Stammer fra Sydamerika generelt.
Feijoada - Er en gryderet med bønner med oksekød og svinekød. Klassisk ret i blandt andet det brasilianske køkken
Encebollado – Krydret fiskesuppe med syltede rødløg og cassava. Ofte anvendes tun. Serveres ofte med ris eller brød. Retten stammer fra Ecuador.
Sopa Paraguaya - Majsmelkage lavet med æg, mælk, ost og løg. Yderst populær ret i Paraguay.
Pastel de Choclo – Chilensk majs-pie. En skøn, skøn ret, som bare skal prøves.
Ajiaco - En helt traditionel colombiansk suppe, hvor hovedingrediensen er kartofler.
Salsa criolla – Klassiske argentinsk tomatsalat med lime, chili og koriander.
Ovenstående er naturligvis kun et lille, lille bitte udpluk af spændende retter fra det kæmpe kontinent, Sydamerika, og alle de lande som er der. Kontinentet og de enkelte lande er så rige på friske råvarer, at der findes et hav af spændende retter. Så tag et kig på siden her at se hvilke retter din lokale take away restaurant kan tilbyde. Her i lille Danmark er vi heldigvis så heldige, at det er muligt at skaffe skøn frugt og grønt fra hele verden, så alle retter kan blive så autentiske som mulige.
Take away mad fra Sydamerika hos EatMore
Vi forsøger hver dag at udvider antallet af restauranter, som vi samarbejder med, her unde også meget gerne så mange køkkentyper som muligt. Indtil vi også finder super gode samarbejdspartnere med mad fra Sydamerika, vil vi anbefale dig at se nærmere på disse køkkentyper, som ligger sig tæt op af den sydamerikanske:
Ønsker du at følge med i hvad der sker hos os og deltage i spændende konkurrencer, så se mere på vores Facebook side.
Har du ikke bestemt dig for hvilken køkkentype du ønsker mad fra i dag, finder du her nemt en oversigt over alle vore køkkentyper.
Alternativt kan du søge efter din nærmeste take away restaurant enten via postnummer på forsiden eller via listen med byer.
Velkommen hos EatMore.