Bestil Tyrkisk Takeaway!

Tyrkisk

Den historiske udvikling af tyrkisk køkken er direkte relateret til den enorme geografi, tyrkerne har levet på, og ingredienserne, som disse geografier har tilbudt, gjorde det muligt for tyrkere at danne en meget rig og varieret madkultur.

Tyrkerne i Centralasien tjente deres penge via dyrehold. Da levevilkårene blev uegnede, migrerede de og bosatte sig i Anatolia for at starte et nyt liv. Den mest markante tilstand, der blev dannet i Anatolia, var The Anatolian Seljuks. Seljuks møder mange nye og forskellige ingredienser og integrerede dem i deres eget køkken. Det engang enkle køkken blev mere kompliceret med tilføjelsen af nye ingredienser og nye tilberedningsmetoder.

Det 13. århundrede muslimske helgen og leder Mevlana Celaleddin Rumi, der er kendt for sine digte og visdomsord, etablerede sufismens religiøse filosofi. I sufismefilosofien var det vigtigste sted køkkenet. Faktisk måtte en person, der ønskede at blive medlem af Dervish Lodge, gennemgå nogle hårde prøver, der finder sted i køkkenet. I løbet af denne periode blev de målt for deres tålmodighed, lydighed og udholdenhed.

De anatoliske seljuks fald markerede også begyndelsen på osmannerne. Grundlaget for dagens tyrkiske køkken ligger i det osmanniske palads køkken. I begyndelsen var slotskøkkenet mere raffineret og beskedent. Efterhånden som køkkenudviklingen fortsatte gennem årene, er spisebordene blevet mere detaljerede og langt fra ydmyge. I 1453 begyndte Mehmet II, også kendt som Mehmet Erobreren, efter erobring af Istanbul, mere opmærksomhed på køkkenet og også til selve køkkenet. Det var under hans regeringsperiode, køkkenet købte forskellige nye ingredienser såsom skaldyr og fisk for første gang. Disse kan tydeligt ses fra regnskabsbøgerne i paladset, hvor hvert køb blev registreret omhyggeligt.

I Topkapi-paladset bestod køkkenet af 8 forskellige sektioner og lagt på et land på 1,3 hektar. Der var forskellige køkkener, der blev brugt til madlavning af mad til forskellige beboere i paladset afhængigt af deres rang i paladset. Køkkenbrigaden bestod af 60 kokke og 200 lærlinger, der tilberedte mad til 4000 mennesker dagligt. Dette antal blev imidlertid fordoblet eller endda tredoblet under rådsmøderne, ceremonielle dage og helligdage.

I Topkapi-paladset var der ingen tildelte spisestuer. Ethvert værelse i paladset kunne have forvandlet sig til en spisestue, når der kom nær et måltid ved hjælp af en stor bakke kaldet “sini.” Maden ankom på en “sini”, der blev placeret over en dug lagt på gulvet med en bakke stativ. Alle sad på gulvet omkring bakken og spiste fra midten. Det eneste spiseværktøj, der blev brugt, var en ske eller deres hænder. Det var sædvanligt at spise kun 2-3 spiseskefulde af hver skål. At tale, grine, synge og spise mere end sædvanligt var ikke godkendt adfærd ved spisebordet. Ottomanerne spiste kun 2 måltider om dagen. En meget tidlig morgenmad og middag før solnedgang.

Køkkenorganisationen i det osmanniske imperium arbejdede som et socialt selskab. Rækkerne inden for køkkenbrigaden var meget vigtige og respekteret af alle. Paladekøkken var meget vigtig, fordi det symboliserede sultanens og imperiets rigdom, og det blev derfor betragtet som meget vigtigt ved videresendelse af denne meddelelse til deres allierede og fjender.

Mot slutningen af det 19. århundrede begyndte det osmanniske imperium at miste magten og tilbagegangen. De blev kaldet "de syge mænd". For at få sympati med deres europæiske allierede begyndte osmannerne at forbedre deres forbindelser med europæiske nationer og foretog nogle ændringer i deres livsstil ved at tilpasse mere moderne måder. Disse ændringer påvirkede også deres spisevaner. De kongelige flyttede fra Topkapi-paladset til Dolmabahçe-paladset, som var dekoreret med barok, rokoko, neoklassisk design kombineret med klassisk osmannisk touch. De begyndte at spise ved passende borde ved hjælp af gafler og knive. Især når udenlandske gæster blev inviteret til middage, blev de tilbudt en fest, der kombinerede det bedste fra osmanniske og franske køkkener.

I året 1923, da Republikken Tyrkiet blev etableret, blev det tyrkiske køkken opdelt i to kategorier, klassisk tyrkisk køkken og regionalt køkken (Folk). Klassisk tyrkisk køkken afspejler køkkenet i det osmanniske palads, og det er grundlaget for det tyrkiske køkken, som vi kender i dag.

Regionalt køkken er den kombinerede madkultur i Tyrkiets forskellige regioner. Dette køkken er resultatet af forskellige madrelaterede traditioner og kultur blandt indbyggere i Anatolia, der kommer fra forskellige baggrunde og etniske grupper, jordstrukturen og klimaet.

Hvad har du lyst til?

Pizza
Burger
Indisk
Grill
Amerikansk
Italiensk