Bestil Tyrkisk Takeaway!

Tyrkisk

Det klassiske tyrkiske køkken 

Den historiske udvikling af det tyrkisk køkken er direkte relateret til den enorme geografi, tyrkerne har levet på, og ingredienserne, som disse geografier har tilbudt. Disse forhold gjorde det muligt for tyrkere at danne en meget rig og varieret madkultur, som stadig er fantastisk den dag i dag.  

 

Lidt historie 

Tyrkerne i Centralasien tjente deres penge via dyrehold. Da levevilkårene blev uegnede, migrerede de og bosatte sig i Anatolia for at starte et nyt liv. Den mest markante tilstand, der blev dannet i Anatolia, var The Anatolian Seljuks. Seljuks møder mange nye og forskellige ingredienser og integrerede dem i deres eget køkken. Det engang enkle køkken blev mere kompliceret med tilføjelsen af nye ingredienser og nye tilberedningsmetoder. 

Det 13. århundrede muslimske helgen og leder, Mevlana Celaleddin Rumi, der er kendt for sine digte og visdomsord, etablerede sufismens religiøse filosofi. I sufismefilosofien var det vigtigste sted køkkenet. Faktisk måtte en person, der ønskede at blive medlem af Dervish Lodge, gennemgå nogle hårde prøver, der finder sted i køkkenet. I løbet af denne periode blev de målt for deres tålmodighed, lydighed og udholdenhed. 

De anatoliske seljuks fald markerede også begyndelsen på osmannerne. Grundlaget for dagens tyrkiske køkken ligger i det osmanniske palads køkken. I begyndelsen var slotskøkkenet mere raffineret og beskedent. Efterhånden som køkkenudviklingen fortsatte gennem årene, er spisebordene blevet mere detaljerede og langt fra ydmyge. I 1453 begyndte Mehmet II, også kendt som Mehmet Erobreren, efter erobring af Istanbul, mere opmærksomhed på køkkenet og også til selve køkkenet. Det var under hans regeringsperiode, køkkenet købte forskellige nye ingredienser såsom skaldyr og fisk for første gang. Disse kan tydeligt ses fra regnskabsbøgerne i paladset, hvor hvert køb blev registreret omhyggeligt. 

I Topkapi-paladset bestod køkkenet af 8 forskellige sektioner og lagt på et land på 1,3 hektar. Der var forskellige køkkener, der blev brugt til madlavning af mad til forskellige beboere i paladset afhængigt af deres rang i paladset. Køkkenbrigaden bestod af 60 kokke og 200 lærlinger, der tilberedte mad til 4000 mennesker dagligt. Dette antal blev imidlertid fordoblet eller endda tredoblet under rådsmøderne, ceremonielle dage og helligdage. 

I Topkapi-paladset var der ingen tildelte spisestuer. Ethvert værelse i paladset kunne have forvandlet sig til en spisestue, når der kom nær et måltid ved hjælp af en stor bakke kaldet “sini.” Maden ankom på en “sini”, der blev placeret over en dug lagt på gulvet med en bakke stativ. Alle sad på gulvet omkring bakken og spiste fra midten. Det eneste spiseværktøj, der blev brugt, var en ske eller deres hænder. Det var sædvanligt at spise kun 2-3 spiseskefulde af hver skål. At tale, grine, synge og spise mere end sædvanligt var ikke godkendt adfærd ved spisebordet. Ottomanerne spiste kun 2 måltider om dagen. En meget tidlig morgenmad og middag før solnedgang. 

Køkkenorganisationen i det osmanniske imperium arbejdede som et socialt selskab. Rækkerne inden for køkkenbrigaden var meget vigtige og respekteret af alle. Paladskøkkenet var meget vigtigt, fordi det symboliserede sultanens og imperiets rigdom, og det blev derfor betragtet som meget vigtigt ved videresendelse af denne meddelelse til deres allierede og fjender. 

 

Madkulturen i nyere tid 

Mod slutningen af det 19. århundrede begyndte det osmanniske imperium at miste magten og tilbagegangen. De blev kaldet "de syge mænd". For at få sympati med deres europæiske allierede begyndte osmannerne at forbedre deres forbindelser med europæiske nationer og foretog nogle ændringer i deres livsstil ved at tilpasse mere moderne måder. Disse ændringer påvirkede også deres spisevaner. De kongelige flyttede fra Topkapi-paladset til Dolmabahçe-paladset, som var dekoreret med barok, rokoko, neoklassisk design kombineret med klassisk osmannisk touch. De begyndte at spise ved passende borde ved hjælp af gafler og knive. Især når udenlandske gæster blev inviteret til middage, blev de tilbudt en fest, der kombinerede det bedste fra osmanniske og franske køkkener. 

I året 1923, da Republikken Tyrkiet blev etableret, blev det tyrkiske køkken opdelt i to kategorier, klassisk tyrkisk køkken og regionalt køkken (Folk). Klassisk tyrkisk køkken afspejler køkkenet i det osmanniske palads, og det er grundlaget for det tyrkiske køkken, som vi kender i dag. 

Regionalt køkken er den kombinerede madkultur i Tyrkiets forskellige regioner. Dette køkken er resultatet af forskellige madrelaterede traditioner og kultur blandt indbyggere i Anatolia, der kommer fra forskellige baggrunde og etniske grupper, jordstrukturen og klimaet. 

 

Klassiske retter fra det tyrkiske køkken 

Det tyrkiske køkken er meget varieret og der findes mange lokale retter. Herunder finder du et udpluk af klassiske retter fra Tyrkiet.  

Shawarma i tyrkisk fladbrød med hummus 

Vinbladsruller med lammekød og tomat-peberfrugtsauce 

Lam med tomat, kikærter og koriander 

Krydret lam med linsesalat 

Seekh kebab med løgsalat og agurkedip med mynte 

Döner-kebab, den tyrkiske mellem ret 

Osmanisk pande er klassisk tyrkisk mad 

Biber Dolmasi – Fyldt peberfrugt 

Lahmacun – Tyrkiets egen pizza 

Gözleme - Tynd dej rullet med forskelligt fyld 

Menemen - Lækker grøntsagsomelet 

Pide - Lækkert tyrkisk brød 

 

Men dette er langt fra en komplet liste, så find menukortet hos din lokale leverandør af tyrkisk take away mad og finde lige den ret, som du har mest lyst til fra denne restaurant. Der kan sagtens være retter som ikke er nævnt her, men som bestemt er lige så autentiske. 

 

Restauranter med tyrkisk take away mad 

Vi er så heldige, at vi har en hel del super fantastiske samarbejdspartnere, som leverer tyrkisk mad som take away mad, så det er ikke nemt for os at udvælge nogen, men vi gør det alligevel.  

  • La Ghitarra Pizza, Kolding. Italienske og tyrkiske specialiteter samt pizza samlet et sted.
  • King Food, Sønderborg. En spændende blanding af mad fra USA, Italien, Tyrkiet og Libanon.

 

Men husk, dette er kun lidt inspiration. Du finder mange andre fantastiske restauranter med tyrkisk mad i hele landet. Du finder nemt en restaurant nær dig via oversigten her. Uanset hvem du vælger at bestille mad hos via denne side, så er det supernemt, også selvom du kun har mobilen ved hånden. Vores side er nemlig mobilvenlig. 

Finder du ikke lige en tyrkisk restaurant nær dig, kan vi anbefale det græske, det italienske, det libanesiske eller et nepalesiske køkken. Alle køkkentyper med en spændende madkultur og velsmagende retter, som på sin vis minder lidt om den tyrkiske.  

Og så siger vi - Velbekomme!

Hvad har du lyst til?

Grill
Burger
Amerikansk
Italiensk
Sushi
Indisk