Bestil Vegetarisk Takeaway!

Vegetarisk

Vegetarmad bliver mere og mere populært og kendt i Danmark og resten af verden. Retterne er spændende og sunde, derfor tiltrækker menuen mange interesserede. Ifølge vegetarisk forening er det ca. 140.000 vegetarer i Danmark (ca. 2,4% af befolkningen) og tallet er kun stigende.  

Til dette tal kommer så de personer, som kun er delvist vegetarer. Disse kaldes populært for “flexitarer”. Personer, som en gang indimellem spiser kød i alle former, eller som også spiser vegetarisk men med fisk og skaldyr.  

Men hvad vil det egentlig sige at leve vegetarisk? 

I daglig tale er en vegetar en person, som ikke spiser kød i nogen form. I stedet spise de en plantebaseret kost som består af masser af frugt, grøntsager, bær, korn og alle former for nødder. En del vegetarer vælger at supplere den plantebaserede kost med animalske produkter som mælkeprodukter og æg, selvom disse kommer fra dyr. Så en person som ikke spiser kød, er pr. definition vegetar. Men i virkeligheden er der mange måder at være vegetar på i dag. For mange er det ikke enten eller med kød. 

Her følger en kort forklaring på nogle af de forskellige “typer af vegetarer”.  

Den “klassiske” vegetar – Spiser ikke kød fra dyr, men gerne produkter som kommer fra levende dyr, som mælk og æg.  

Lacto-vegetar – Spiser gerne mælkeprodukter som den “klassiske” vegetar, men spiser ikke æg eller mad som indeholder æg - Kunne f.eks. være kage. 

Ovo-vegetar – De spiser gerne æg, men ikke mad, som indeholder mælkeprodukter eller laktose. 

Flexitar – En stor gruppe, som spiser vegetarisk de fleste dage, men også spiser kød og mælkeprodukter enkelte dage.  

Semivegetar – Den gruppe af personer, som oftest er på vej til at blive vegetarer, men som endnu ikke har droppet alt kød 100%.  

Pesco-vegetar – Spiser ikke kød i generel form, men spiser gerne fisk og skaldyr. 

Pollo-vegetar – Spiser ikke kød og fisk, men spiser fjerkræ.  

Veganer – Den mest “omfattende” vegetar. Veganere spiser ingen produkter, som kommer fra dyr overhovedet! Det vil sige heller ikke produkter som honning. At leve som veganer er som oftest en livsstil, som også omhandler hverdagen på mange andre måder end kun maden. Veganere køber heller ikke produkter som f.eks. er lavet af læder, silke, cremer eller shampoo med honning og tilsvarende.  

Raw-vegetar – Her må maden maksimalt tilberedes ved 42 grader (nogen siger 47 grader). Raw vegetarer mener, at madens næringsindhold bliver ødelagt når maden bliver tilberedt.  

Så ja, der findes mange typer af vegetarer og det kan være en svær jungle at finde rundt i for begyndere. Men i sidste ende, er det op til hver enkelt at beslutte hvad der føles bedst for en selv. 

Hvorfor er det at spise vegetarisk så blevet så populært? 

Ja, det er faktisk ret forskelligt hvorfor man vælger at blive vegetar, men nogle af de helt klassiske grunde er f.eks.:  

Hensyn til miljøet - Vi kunne også kalde det bæredygtighed. Kød er langt mere “omkostningstungt” for miljøet at producere end grønt. Denne klimapåvirkning er en af årsagerne til, at en del vælger at blive vegetarer eller en at vegetartyperne nævnt oven for.  

Dyre velfærd - Mange har set eksempler på hvordan nogle dyr bliver behandlet i produktioner. Dette kan være en af årsagerne til, at man vælger at leve som vegetar. I dagens Danmark er det dog muligt at købe kød, som er produceret under ordentlige forhold. Det vil typisk være denne type kød, som Flexitarerne vil vælge. 

Sundhed - Grønt har altid været sundt, og man er om muligt endnu mere bevidst om dette i dag. Dette er så en af grundene til at nogle vælger at blive vegetarer. Kød er i passende mængder sundt for kroppen, og dette er også grundene til, at nogle af de forskellige vegetartyper nævnt oven for er opstået.  

Kødet fylder for meget i madlavningen – I generationer har kødet være det, som man tilberedt et måltid ud fra. Men dette er faktisk lidt synd, da der findes så mange andre spændende råvarer, om nemt vil kunne gøre det ud for et superlækkert velsmagende og mættende måltid.  

Er du ikke helt klar på vegetarmad alle ugens 7 dage, kan man jo også nøjes med en dag eller to om ugen. Dette vil være en spændende variation i kosten og til og med også hjælpe klimaet og dermed samvittigheden, så du med god samvittighed også kan nyde en god bøf en gang imellem.  

Er du ny i vegetarverdenen, kan vi anbefale at prøve nogle af retterne hos vores samarbejdspartnere her på siden, som er specialister i vegetarretter. De arbejder hver dag hårdt for at skaffe de allerbedste og sundeste råvarer til deres vegetarretter, så du kan få den bedste smagsoplevelse og et fantastisk måltid. Måske det kan inspirere dig til at prøve flere vegetar retter.  

Vi har en del samarbejdspartnere, så det er svært at vælge nogen ud, men for inspirationens skyld finder du et par stykker her:  

  • Faour, Aarhus. Her finder ud flere spændende vegetarretter på et omfattende og varieret menukort.
  • Shahi Pakwaan, København. Smuk og velsmagende mad fra Indien, som er kendt for mange vegetarretter.
  • Arzoo Indus, Vallensbæk Strand. Spændende indisk mad med mange forskellige vegetarretter.

 

Men kig endelig nærmere på siden her og find en god leverandør af vegetar retter nær dig. Er du endnu ikke helt afklaret, om du er klar til vegetarmad, så finder du her en oversigt over alle køkkentyper. Er du åben for alle køkkentyper, men har behov for at finde en restaurant nær dig, kan du søge på postrummer via forsiden eller på by.

Så uanset om du er til vegetarmad, en god burger, en pizza, pasta, grill eller søde sager, så finder du nemt hvad du søger her hos EatMore. Det er med vores online bestillingssystem også supernemt at bestille take away uanset hvor i landet du befinder dig, også selvom du “kun” har mobilen ved hånden. Prøv selv! Bestil nemt dit næst take away måltid på siden her. 

Velkommen i den vegetariske verden og velkommen hos EatMore. 

Hvad har du lyst til?

Italiensk
Indisk
Amerikansk
Vegetarisk
Sushi
Glutenfri