Bestil Amerikansk Takeaway!

Amerikansk

Det klassiske amerikanske køkken

Hvad tænker du, når vi siger amerikansk mad? Formodentligt: Burgere, pomfritter, chicken wing m.m. Og det er bestemt heller ikke forkert. Men den amerikanske mad tradition er mere end det. Men ja, de kendte take away retter fylder på det amerikanske menukort. 

 

Klassiske retter i det amerikanske køkken 

Amerika er et stort land med en utroligt blandet befolkning. Dette afspejler sig også i de amerikanske madtraditioner. Men lad os lige se på nogle af de helt klassiske retter først.  

Burgeren – Ja faktisk ved ingen helt hvem der fandt på at ligge en bøf mellem to stykker brød sammen med ost, løg og tomater, men vi ved, at en dansk familie siden 1895 har langet burgere over disken hos Louis’ Lunch i New Heaven, Connecticut, New England. Så den danske immigrant, Louis Lassen har helt sikkert være med til at udbrede kendskabet til burgeren. Nu er burgeren næsten ikonet på amerikansk mad og findes i et utal af varianter. Ofte serveres den sammen med en eller anden form for pomfritter. 

Og apropos pomfritter, hvor stammer de mon fra? Ja det ved man faktisk ikke helt. Belgierne, tyskerne og franskmændene kæmper lidt om æren. Men faktum er, at uanset hvem der opfandt dem, er de i dag verdenskendt og en stor del af et typisk amerikansk måltid sammen med en god burger. Pomfritterne findes i et hav af varianter, lige, krøllede, saltede eller med andre krydderier. De er altid et fantastisk godt tilbehør til, ja burgere, men også fiskefilet, grillkylling, en god bøf, en steak og meget andet.  

Til gengæld er de nok så kendte og lækre BBQ-spareribs som vi kender dem i dag, faktisk en ægte amerikansk ret. Klassisk mad fra sydstaterne. Den stammer helt tilbage fra 1540, hvor den indfødte Chicksa-stamme i Mississippi tilberedte denne del af grisen på deres grill, kaldet barbacoa. I dag tilberedes kødet med lokale krydderiblandinger, så de er altid spændende og lækre at sætte tænderne i. 

Så når vil til Deep pan pizzaen – Ja, den klassiske pizza som vi kender den, stammer jo fra Italien. Men Deep pan pizzaen er faktisk en amerikansk variant. Denne variant af pizzaen er ikke helt flad som den italienske variant, men har mere kant, og dermed form som en tærte. Denne variant af pizzaen kaldes også Chicago-style pizza.  

Men hvad så med de kendte chicken wings, er de mon en ægte amerikansk tradition? Ja, det er de faktisk! De stammer fra byen Buffalo i delstaten New York tilbage i 1960’erne. Der af stammer også et andet navn, som hot wing er kendt under, nemlig Buffalo Hotwings. Hot Wings er utroligt populære i USA og fås, om ikke på hvert gadehjørne, så hos alle sportsbarer. Hotwings serveres ofte med coleslaw og barbecuesovs, som stammer fra sydstaterne. 

 

Så når vi til nogle af de retter, som måske snyder lidt med oprindelsen.  

Her har vi f.eks. de lækre sprøde nachos, tortillas og enchiladas. Disse er oprindeligt en del af det mexicanske køkken, men har efterhånden sneget sig ind som en del af den amerikanske madkultur.  

Det samme gælder de skønne bagels med fyld. Disse stammer oprindeligt fra det jødiske samfund i Polen. Bagels er nok en af de sundere varianter af amerikansk take away mad.  

Alt i alt et utroligt spændende køkken med et hav af muligheder i take away mad. Se alle de spændende retter hos vores samarbejdspartnere her.

 

Restauranter med fantastisk amerikansk take away mad 

Vi har virkeligt mange dygtige samarbejdspartnere, som laver amerikansk inspireret take away mad, så det er svært at fremhæve nogle. Vi tænker dog, at vi for inspirationens skyld vil nævne et par stykker her:  

  • Il Castello Pizza, Sønderborg. Skønne amerikanske deep pan pizza og et godt udvalg af grill retter.

  • Bubbelia, Vanløse. Kæmpe udvalg, skønt personale og du kan vælge bubble tea til.

  • Pizza Top, Kolding. Ægte amerikanske deep pan pizzaer og lækre burgere.

 

Så er der ikke meget andet at sige end - Velbekomme!

Hvad har du lyst til?

Vegetarisk
Tyrkisk
Burger
Sushi
Pizza
Amerikansk