Bestil Smørrebrød Takeaway!

Smørrebrød

Smørrebrød - en dansk tradition  

Smørrebrød er en dansk spise, som blev udviklet i 1800-tallet. Men lad dig ikke snyde af det! Et vel smurt stykke smørrebrød lavet med omhu og akkuratesse er en fantastisk spise.  

Et smørrebrød består af en skive godt rugbrød eller franskbrød hvor på det lægges pålæg, ost, fisk, løg, leverpostej, pølse og meget andet, alt afhængig af hvilken variant af det klassiske smørrebrød man ønsker.  

Smørrebrød spises ofte som frokost, natmad eller som et mellemmåltid, men de højtbelagte stykker smørrebrød kan sagtens udgøre et helt hovedmåltid.  

Det højtbelagte klassiske danske smørrebrød, er noget af det første fra det danske køkken, som blev kendt i udlandet.  

Ordet smørrebrød kommer af ordene smør og brød, men retten er blevet væsentligt forfinet med årene. Omkring 1880’erne blev det vi i dag kalder for “højtbelagt smørrebrød” kendt på små smørrebrødsrestauranter i København. Det ældst kendte menukort med smørrebrød stammer fra den fine restaurant Nimb i Tivoli og kan dateres tilbage til 1883. 

En af pionerende inden for kategorien dansk smørrebrød var Oskar Davidsen, han var kendt for et menukort med mere end 190 varianter af smørrebrød! En anden kendt er Ida Davidsen, som er arvtager efter Oskar Davidsen. 

I 1950’erne kom der en ny variant af smørrebrødet - Landgangsbrød. Et halvt hvedebrødsflutes, som flækkes på langs og pyntes efter samme principper som det højtbelagte smørrebrød. Det vil sige 3-6 typer højtbelagt smørrebrød i forlængelse af hinanden på den lange flutes. 

Typer af klassisk smørrebrød med navne:  

Dyrlægens natmad – Et stykke mørkt brød med leverpostej, saltkød, sky og dekoreret med rå løgringe og karse. 

Stjerneskud – Smurt toast med et stykke dampet hvid rødspætte på den ene side og et stykke paneret rødspætte på den anden side. Pyntet med rejer, mayonaise, agurk, kaviar og en skive citron. 

Sol over Gudhjem – En skive rugbrød med røgede sildefileter, purløg, løg og evt. radiser samt en rå æggeblomme. (Denne stammer naturligvis fra byen Gudhjem på vores fantastisk solskins ø Bornholm). 

Sol over Gundestrup - Smørrebrød med fynsk rygeost pynte med kommensdrys. 

Pariserbøf - Ofte lyst brød med en hakkebøf, løg, æggeblomme, pickles, peberrod og pyntet med rødbeder og kapers. 

 

Andre klassiske smørrebrød, som ikke har særlige navne: 

Røget ål - En skive mørkt brød med røget ål, røræg, urter og en skive citron. 

Leverpostej – Mørkt brød med lun leverpostej med bacon og svitsede svampe.  

Roastbeef - Grøft brød med tynde skiver af roastbeef pyntet med remoulade, revet peberrod, sprøde stegte løg.  

Flæskesteg - Groft rugbrød med tynder skiver af flæskesteg, pyntet med rødkål og en skive appelsin. 

Rullepølse - Rugbrød med skiver af rullepølse puntet med gele, løg, tomater og persille.  

Tatar - Mørkt rugbrød med oksetatar, pyntet med rå løgringe, rebet peberrod, en rå æggeblomme og salt og peber.  

Røget laks – En skive lyst brød med koldrøget laks pyntet med rejer, en skive citron og frisk dild.  

Æg og rejer – Ofte en skive lyst brød serveret med æg og mange rejer pyntet med karse.  

Vi har mange gode samarbejdende restaurante og arbejder løbende på, at få nogen ind, som brænder for den ædle kunst at lave fantastisk smørrebrød. Indtil da har vi mange gode samarbejdspartnere i hele landet med køkkener fra andre lande, så lad dig endelig inspirere og find en take away leverandør nær dig. Find nemt din by i listen over byer eller søg via postnummer på vores forside.  

Er du interesseret i andet take away, har vi mange andre køkkentyper at vælge imellem. Måske du kunne være interesseret i sund mad, sandwich og bagels eller en god burger

Uanset hvad du vælger, ønsker vi dig velkommen hos EatMore og vore samarbejdspartnere. 

Hvad har du lyst til?

Pizza
Amerikansk
Burger
Italiensk
Vegetarisk
Glutenfri

Smørrebrød Takeaway