Bestil Sushi Takeaway!

Sushi

Sushi, den smukke, velsmagende japanske spise

Her hos EatMore er det supernemt at bestille sushi som take away. Vi har mange fantastiske samarbejdspartnere i hele landet. Vælg din lokale leverandør her på siden, bestil online og glæd dig til den lækrest frisklavede sushi. 

Sushi er så populært i Danmark som aldrig før. Måske hænger det sammen med, at mange ønsker at spise sundt også når det bestilles take away, og da sushi i rigtig mange af varianterne består af ris, grønt og fisk eller skaldyr, så falder denne spise fint i tråd med den sunde livsstil.  

Men faktisk er sushi slet ikke helt nyt i Danmark. Den første sushi restaurant i Danmark åbnede nemlig helt tilbage i 1986. Den hed Hana Kyoto og lå frem til 1995, hvor den lukkede, på Vimmelskaftet i København. Faktisk kan man under sig lidt over, at den lukkede i 1995, for generelt set, var det omkring dette tidspunkt, at sushi blev mere kendt i Danmark og populariteten steg. I dag finder vi heldigvis mange gode sushi restauranter fordelt i hele landet, så alle har mulighed for velsmagende og sund sushi. 

 

Sushiens oprindelse

Oprindeligt stammer sushi fra Japan. Ja, faktisk er sushi japanernes nationalret.  

Sushi er små smukke, kunstfærdigt udførte retter med fisk eller skaldyr samt ris og forskellige slagt grønt. Der findes et hav af varianter. Nogle er kendt over hele Japan og verden, mens andre er lokale varianter, som endnu ikke helt har nået det internationale menukort.  

 

Klassiske sushi stykker

Det er lidt en jungle med navnene på sushi, så lad os prøve at hjælpe dig lidt på vej her:  

Nigiri-sushi – En af de mest kendte varianter, som består af ris med et stykke rå fisk eller skaldyr oven på. Servers ofte sammen med den stærke wasabi og soja. Denne variant stammer faktisk fra Tokyo. 

Hosomaki - Små stykker sushi med ris og kun en enkelt ingrediens, som f.eks. agurk, avokado eller fisk afsluttet med tang yderst. Spises sammen med wasabi, ingefær og sojasovs.  

Futomaki – En større variant af Hosomaki. Disse ruller indeholder flere ingredienser og kombinerer derfor flere smage. 

Temaki – Alt det kendte lækre sushi fyld, men fyldt i et “kræmmerhus” af tank, så den er klart nemmest at spise med fingrene. 

Uramaki (inside-out) - Det kendte fyld i flere varianter, men med risene yderst. Det siges, at denne variant opstod da amerikanerne ikke var vilde med Nori tang. Derfor fandt sushikokkene i USA på at gemme tangen i midten af sushien i stedet for yderst.  

 

Lidt mere historie

Langt tilbage i tiden var sushi faktisk en måde at konservere fisken på, så den kunne holde længere tid. Fisken blev saltet og gemt/konserveret i gæret ris. Når fisken var klar til at spise, blev fiske spist rå og risene blev smidt væk. Metoden med at konservere med salt, kendes mange steder i verden.  

Et kinesisk leksikon fra det 2. århundrede er den første kendte nedskrevne beskrivelse af ordet sushi, så sushi er en meget gammel spise, selvom den har udviklet sig meget over årene og er blevet forfinet en hel del.  

 I 1800-tallet fandt en japansk kok, Hanaya Yohei på en meget nemmere og hurtigere måde at lave sushi på. Eddikesyltede ris blev presset sammen til en lille kugle og der blev lagt et stykke rå fisk på toppen. Retten blev solgt fra et lille gadekøkken og blev hurtigt yderst populær i Tokyo og resten af Japan. 

I løbet af det 19. århundrede blev denne form for sushi endnu mere forfinet. Nu begyndte man langs Tokyo bugt at servere friskfanget fisk i tang fra bugten.  

Den sushi, som vi kender i dag, stammer i store træk fra Tokyo, hvor det er typisk street food. Først lang tid efter dette, blev det kendt at have sushi restauranter med “samlebånd”/running sushi.  

 

Restauranter med sushi hos EatMore

Og i dag er det til og med muligt, at få sushi som take away. Du bestiller nemt hos vore samarbejdspartnere her på siden. Vi har mange i hele landet. Se f.eks. disse:  

  • Hanami Sushi, Glostrup. Altid gode tilbud på spændende menuer.
  • Nara Sushi, Vejle. Alt i Sushi og mere til. Bestil online her.
  • Niso Sushi, Sønderborg. Alt hvad du kender af sushi i absolut høj kvalitet.

 

Men dette er jo, som nævnt, kun et lille bitte udvalg! Du finder nemt din lokale sushi restaurant ved at søge på postnummer på forsiden eller vælge din by i listen her. Var det alligevel ikke sushi du havde lyst til i dag, har vi naturligvis også take away fra mange andre køkkentyper, som er lige så nemme at bestille som take away her hos EatMore.  

Så er der vist kun tilbage at sige – Velbekomme! 

Hvad har du lyst til?

Pizza
Tyrkisk
Italiensk
Indisk
Burger
Grill