Bestil Japansk Takeaway!

Japansk

Forskellige madtraditioner fra andre nationer har påvirket det japanske køkken. Således har det skabt og vedtaget sine unikke skikker og opskrifter gennem århundreder.

Det er kendt, at kinesere viste japansk, hvordan man dyrker ris i 300 f.Kr. Ikke underligt, at kineserne viste, hvordan man bruger spisepinde, samt introducerede brugen af sojasovs og tofu i hverdagen.

Senere i 700 A.D. blev kødforbrug forbudt af buddhister. Buddhismen introducerede retter lavet af rå fisk og ris til japanske folk. Forresten er det stadig en af de vigtigste religioner i Japan.

Vegetariske retter blev populære i 1800-tallet. Opskrifterne blev enklere, og folk delte alle retter op i 5 farveklasser og 6 smag.

Farvegrupper:
1) rød
2) grøn
3) hvid
4) gul
5) sort-lilla
Smagsklasser:
1) sød
2) sur
3) bitter
4) salt
5) varm
6) delikat

Japanske kokke og restauranter bruger stadig dette system i deres opskrifter.
I 1200-årene er handelen mellem de forskellige lande blevet populær. Japansk køkken blandet med hollandsk og portugisisk. Det indarbejdede kartofler, majs og søde kartofler. Derefter blev en stegningsteknik "tempura" populær.

I det 20. århundrede involverede det japanske køkken brød, is, kaffe og andre vestlige fødevarer. Ikke desto mindre værner japanerne stadig deres traditioner og vælger klassiske madlavningsopskrifter.

De mest karakteristiske træk ved det japanske køkken:
•    Brug af friske og rå produkter af højeste kvalitet. Japanere forsøger at undgå madlavning fra mad, der ikke er letfordærvelig. Undtagelsen er ris og saucer.

•    En enorm variation af skaldyr bruges til madlavning.

•    En tendens til at bevare det originale udseende og smag af ingredienserne i et måltid. Dette er den største forskel mellem japansk og asiatisk køkken. Asiatiske mennesker skifter produkter under forberedelsesprocessen, så det er vanskeligt at genkende ingredienserne.

•    Små portioner. Japanskere spiser en lang række retter, men i små portioner.

•    Specifikke bestik såsom spisepinde. Nogle mennesker kan bruge deres hænder til at spise, mens skeer bruges meget sjældent, og gafler og knive ikke bruges overhovedet. Af denne grund skæres de fleste af opvasken i små stykker, så det er nemt at spise et måltid med spisepinde.

•    Specifik servering og dekorationer. Japansk køkken lægger vægt på det æstetiske udseende af mad og bord som helhed.

•    Specifikke bordmåder.

De mest almindeligt anvendte ingredienser i det japanske køkken er ris, skaldyr, soja, bønner og nudler.

Hvad har du lyst til?

Grill
Indisk
Burger
Tyrkisk
Pizza
Sushi