Bestil Japansk Takeaway!
Det japanske køkken
Det først mange tænker, når de skal nævne en ret fra det japanske køkken, er nok sushi, og ja sushi er bestemt også en væsentlig del af det japanske køkken, men det japanske køkken er mere end det. SÅ læs endelig med her og bliv klogere.
Vidste du f.eks. at det japanske køkken allerede i 1200-tallet hentede inspiration fra Europa?
Lidt historie
Lige som mange andre steder i verden, er den japanske madkultur præget af de lande, som ligger tæt på Japan. F.eks. var det kineserne, som viste japanerne hvordan man dyrker ris. Dette skete ca. 300 år f.Kr. Det var ligeledes kineserne, som introducerede spisepind og ingredienser som soyasovs og tofu i det japanske køkken.
Omkring 700 A.D. blev det på grund af buddhismen forbudt at spise kød fra store dyr. I stedet introducerede buddhisterne retter lavet af rå fisk og ris til japanerne. Disse ingredienser er fortsat nogle af de vigtigste i den japanske kultur.
I 1200-årene blev handelen mellem de forskellige lande i verden mere og mere omfattende. Det betød f.eks. at der kom inspiration fra lande så fjerne som Holland og Portugal. På den måde kom kartofler, majs og søde kartofler ind i det japanske køkken. Derefter blev stegningsteknikken "tempura" populær.
Omkring 1800-tallet blev vegetariske retter populære i Japan. På det tidspunkt blev mange opskrifter forenklede.
I det 20. århundrede blev retter som brød, is, kaffe og andre vestlige fødevarer udbredte i det japanske køkken.
Men japanerne værner stadig højt om deres egne ældgamle traditioner og de klassiske retter er stadigt yderst populære. Selv i dag er de mest almindeligt anvendte ingredienser i det japanske køkken ris, skaldyr, soja, bønner og nudler.
Karakteristiske træk i det japanske køkken
I Japan er der tradition for at dele maden op i 5 forskellige farveklasser og 6 smage. Dette system er fortsat anvendt af mange Japanske kokke og restauranter den dag i dag.
Farvegrupper: Rød, grøn, hvid, gul og sort-lilla
Smagsklasser: Sød, sur, bitter, salt, varm og delikat
Derudover er nogle af de mest karakteristiske træk i det japanske køkken:
- Brug af friske og rå produkter af højeste kvalitet.
- Japanerne foretrækker at anvende letfordøjelige madvarer i alle retter. Undtagelsen er ris og saucer.
- Der anvendes en enorm variation af skaldyr i madlavning.
- Stort ønske om at bevare det originale udseende og de originale smage fra ingredienserne i måltidet. Dette er nok den største forskel mellem det japanske og det asiatiske køkken. I mange asiatiske rette er ingredienserne så forarbejdet at de er svære at genkende i den færdige ret.
- Små portioner. Japanere spiser en lang række retter, men i små portioner.
- Der anvendes næsten altid spisepind, af denne grund skæres stort set alle ingredienser i små stykker allerede under tilberedningen af retten. Der anvendes yderst sjældent knive og gafler, sjældent anvendes skeer. Enkelte spiser med hænderne.
- Der gøres meget ud af servering og anretning af maden, da japanerne lægger stor vægt på det æstetiske udseende af mad og bord som en helhed.
Restauranter med japansk mad
Næsten alle er vilde med den smukke, velsmagende mad fra Japan. Derfor har vi også en del supergode samarbejdende restauranter, som du finder her på siden. Skal vi fremhæve et par stykker, kunne det være:
- Mojn Sushi, Tønder. Se alle de super flotte anmeldelser - Sushi når det er bedst.
- Unagi Sushi Bar, Hinnerup. Alle de kendte og elskede sushi varianter og mere til.
- I Sushi 2300, København S. Super fin restaurant med et virkeligt omfattende menukort.
Var det alligevel ikke japansk det skulle være i dag, så finder du listen med alle vore spændende køkkentyper lige her: Køkkentyper. Lad dig inspirere og find lige netop den take away som familien har lyst til i dag. Måske det skal være Kinesisk? Thailandsk? Eller hvad med vietnamesisk? Er du åben for alle meanuer, er det nemmest for dig at finde den nærmeste take away restaurant ved at søge på dit postnummer på forsiden af vores side.
Velbekomme.