Bestil Kinesisk Takeaway!

Kinesisk

Kina - landet med en lang historie

Kina er en af verdens ældste civilisationer. Faktisk rækker landets kulturhistorie mere end 8000 år tilbage i tiden! Kina har levet en omtumlet tilværelse. I perioder har landet bestået af mindre riger og dynastier som ikke kunne enes, i andre har landet være en supermagt, som også gerne ville styre landene omkring sig. Men på trods af alle disse forandringer, har Kina formået at bevare en stor del af sin historie, også i det kulinariske køkken. Men lidt forandringer er der dog sket. 

For eksempel var det langt tilbage i tiden meget almindeligt at anvende hirse, sojabønner, hvede og ris i maden. Men slet ikke ris i de mængder, som vi kender i dag. Den almindelige brug af ris kom først til i det første århundrede før vor tidsregning. Men det var først efter år 0, at ris blev en helt almindelig tilgængelig vare i hele landet. 

 

Det kinesiske køkken

Helt traditionelt set, har maden altid været en vigtig del af livet i Kina. Ser man på gamle huse, var køkkenet altid den helt centrale del af huset. Uanset status mener kineserne, at lækker og nærende mad er en nødvendighed for alle. Et gammelt kinesisk ordsprog siger: "Mad er folks første nødvendighed". Kineserne samles ikke uden at involvere mad - det betragtes som en dårlig etikette at invitere venner til dit hjem uden at server lidt at spise. 

Kineserne har i år tusinder været af den overbevisning, at næsten al mad menes at have indvirkning på helbredet. F.eks. har kineserne for flere hundrede år siden opdaget de sundhedsgivende egenskaber ved alle slags rødder, urter, svampe og planter. Det er også kineserne, som har lært store dele af verden, at for meget tilberedning af grøntsagerne ødelægger næringsværdien. Dette er også en af grundene til, at kineserne selv kun tilbereder grøntsagerne let i f.eks. en wok. 

En anden fremherskende del i den kinesiske kultur er Yin og Yang. Kort kan man sige, at Yin og Yang er symbolet på harmoni. Dette gælder også i køkkenet og i en hver veltilberedt ret. Der skal være en balance mellem råvarerne, tilberedningsmetoder, form, farve, konsistens og smag. Alt skal der være harmoni og balance i. 

Og når vi kigger på og smager på maden i en kinesisk restaurant, så er vi jo slet ikke i tvivl om, at denne kultur er båret med helt ind i nutidens køkkener. Ja man kan næsten kalde kinesisk mad for en smuk kunstform. En verden helt for sig selv, som helt klart skal opleves.  

Kinesisk mad er altid en fryd for alle sanser. Afbalanceret i smagen. En fryd for øjet at se på og en duft så det bare vækker alle sanser.  

Hjemmelavet kinesisk mad er ekstremt sundt, selvom meget af det er stegt. Dette skyldes brugen af flerumættede olier (bruges kun én gang og kasseres) og udelukkelsen af mejeriprodukter.  

Den traditionelle kinesiske mad, som vi kender den i vores del af Verden, stammer fra flere forskellige provinser. Kina er et stort land og der er derfor uendelige muligheder fra at finde spændende lokale retter, såfremt man ønsker at dykke mere ned i den kinesiske madkultur.  

Helt traditionelt spise der med pinde i det kinesiske køkken. Det kræver lidt tilvænning andre steder i verden, men efterhånden som den kinesisk mad bliver mere og mere populær får vi også lært denne disciplin i resten af verden. Maden serveres i skåle midt på bordet, og der er tradition for at, alle smager på alt.  

 

Typiske retter fra Kina:

  • Peking and. 
  • Forårsruller 
  • Dybstegte Kina rejer 
  • Dybstegt blæksprutte med sursød sovs. 
  • Dumblings 
  • Sursødmarineret svinekød 
  • Kung-Pao kylling 

 

Kinesisk mad er bare spændende og smagfuld. At det så ovenikøbet ofte er sund mad, gør det jo kun endnu bedre. Vi har mange samarbejdspartnere, som står klar til at lave lækker kinesisk mad til dig, så kig vores komplette liste igennem her og find din lokale kinesiske restaurant.  

 

Kinesiske restauranter hos EatMore

Disse tre er blot et par udvalgte restauranter som inspiration til dig.  

  • Grill 110 & Sandwich. Skønne retter fra Kina og Thailand kombineret med klassiske grill retter. 
  • China Grill, Hinnerup. Masser af skønne klassiske retter fra Kina samt andre takeaway retter.
  • Restaurant Shanghai, Hørsholm. En skøn restaurant med flotte, flotte anmeldelser. 

 

Du finder her den samlede liste over køkkentyper. Der er helt sikkert også en take away variant, som lige er den helt rette menu for dig i dag. Bestil den nemt online her på siden, så klarer restauranten resten for dig.  

Velbekomme. 

Hvad har du lyst til?

Glutenfri
Vegetarisk
Tyrkisk
Sushi
Indisk
Amerikansk