Bestil Kinesisk Takeaway!

Kinesisk

I Kina er mad og dets tilberedning blevet udviklet så stærkt, at det har nået status som en kunstform. Kinesere er rige og fattige og mener, at lækker og nærende mad er en grundlæggende nødvendighed. Der er et gammelt kinesisk ordsprog "Mad er folks første nødvendighed".

Denne kunst er blevet dyrket og raffineret gennem hundreder af år. Legenden siger, at kulturen i det kinesiske køkken stammer fra det 15. århundrede f.Kr. under Shang-dynastiet og oprindeligt blev introduceret af Yi Yin, det er den første premierminister.

De to dominerende filosofier af kinesisk kultur havde begge ekstreme indflydelser på landets politiske og økonomiske historie, men det er mindre velkendt, at de også påvirkede udviklingen af kulinariske kunst.

Confucius understregede de kunstneriske og sociale aspekter ved madlavning og spisning. Kineserne samles ikke uden at involvere mad - det betragtes som en dårlig etikette at invitere venner til dit hjem uden at skaffe passende mad.

Confucius etablerede standarder for madlavning og bordetikette, hvoraf de fleste er tilbage til i dag. Det mest indlysende eksempel på dette er opskæring af stykker kød og grøntsager i bidestørrelse i løbet af madlavningen i køkkenet i stedet for at bruge en kniv ved bordet, som ikke betragtes som god manerer.

Confucius opfordrede også til blanding af ingredienser og smagsstoffer til at blive en sammenhængende skål i stedet for at smage de enkelte komponenter. Harmoni var hans prioritet. Han troede og lærte, at uden harmoni af ingredienser kunne der ikke være nogen smag. Han understregede også vigtigheden af præsentation og brugen af en skåls farve, tekstur og dekoration. Det vigtigste er, at madlavning blev en kunst snarere end en opgave, der skulle udholdes, og bestemt var han medvirkende til at promovere filosofien om "levende at spise" snarere end "spis at leve".

På den anden side tilskyndede Tao til forskning i næringsaspekterne ved mad og madlavning. I stedet for at koncentrere sig om smag og udseende, var taoisterne mere interesserede i de livsgivende egenskaber ved mad.

Kineserne har århundreder opdaget de sundhedsgivende egenskaber ved alle slags rødder, urter, svampe og planter. De har lært verden, at næringsværdien af grøntsager ødelægges ved overdreven madlavning (især kogning) og har desuden fundet, at ting med en god smag også har medicinsk værdi.

Hjemmelavet kinesisk mad er ekstremt sundt, selvom meget af det er stegt. Dette skyldes brugen af flerumættede olier (bruges kun én gang og kasseres) og udelukkelsen af mejeriprodukter. Desuden er inkludering af animalsk fedt minimal, fordi dele af kød er små.

Hvad har du lyst til?

Grill
Sushi
Tyrkisk
Italiensk
Burger
Amerikansk