Bestil Kebab Takeaway!

Kebab

Den kendte og velsmagende kebab 

Kebab er det super velsmagende kød, som vi alle kender fra diverse grillbarer og pizzeriaer. En vigtig ingrediens i den kendte take away og fastfood.

Men hvad er kebab egentlig og hvor stammer det fra?  

Kebab er faktisk et persisk ord for “grillet kød”. Det passer jo meget godt til den kebab vi kender i dag, som grilles langsomt på store lodrette spyd, hvor fra man så skærer det yderste kød i små strimler. Disse strimler anvendes i mange forskellige retter. 

Oprindeligt var det lammekød som blev brugt til kebab. I dag anvendes dog også, med stor succes både oksekød eller en blanding af okse og lammekød. Uanset variant, så synes vi det smager fantastisk! Kebab er ofte marineret med rigelige mængder af eddike, citron og forskellige krydderier som f.eks. mynte og spidskommen. Hele hemmeligheden i en god kebab ligger i denne marinering og naturligvis kvaliteten af kødet.  

Oprindeligt var kebab faktisk ikke tiltænkt til at være fastfood, men en ret, som krævede tid at lave på traditionel vis. Derfor var retten i begyndelsen mere det man kunne kalde slow food. Men som med så mange andre retter, har vi i dag fundet smarte måde at lave velsmagende mad på hurtigere end før. 

Kebab i Tyrkiet

Men der findes stadig steder i verden, hvor man sætter en ære i, at lave en virkelig traditionel og super lækker velsmagende kebab. Tyrkiet er et af disse lande, og det kender de af jer, som har været i Tyrkiet sikkert til. I byen i Tyrkiet kan man faktisk stadig uddanne sig til "kebabsvend". En person, som har styr på kebabbens historie og varianter. Det lyder måske spøjst for nogen, men for kendere er kebab ikke bare kebab.

Typer af kebab

Shish kebab – Små kødstykker af lam eller okse grillet på et spyd sammen med forskellige grøntsager. Shish betyder “spid”. 

Döner kebab – Frit oversat “roterende grillet kød”. Ved denne variant bliver kødet grillet i små skiver tæt pakket på spyddet. Til denne variant er kødet ofte af en høj kvalitet. Ofte anvendes den type kød, som der er meget af i lokalområdet - F.eks. lam i de egne hvor der er meget fåreavl. Ideen med at anvende det lodrette roterende spyd til at grille kødet med opstod for at holde saften og kraften fra kødet i kødet i stedet for at lade det dryppe med i ilden som det ofte sker når man griller på traditionel vis. Metoden kendes tilbage fra 1853 og opstod formodentligt i den tyrkiske by Bursa.  

Shawarma – Den arabiske variant og det arabiske ord for den tyrkiske Döner kebab. 

Faktisk kan man sige, at den græske gyros også er i familie med Döner kebabben. Men sådan er det jo ofte med gode retter, de spredes som ringe i vandet og bliver tilpasset lidt lokalt.  

Anvendelse af kebab

Kebab anvendes i en del retter i fast food industrien og er en populær ingrediens i take away mad. Prøve en af disse varianter: 

  • Pizza med kebab 
  • Pita med kebab 
  • Kebab mix 
  • Durum med kebab 
  • Sandwich med kebab 
  • Güvec med kebab 
  • Risret med kebab 
  • Kebabrulle 

 

Kebab indgår i en del rette i det traditionelle grillkøkken, men også i retter fra flere lande omkring middelhavet, som f.eks. det tyrkiske, persiske, arabiske og pakistanske køkken. Her er f.eks. et par af vore samarbejdspartnere, men tag et kig på de forskellige køkkentyper og lad dig inspirere. Du finder helt sikkert også en restaurant i dit område.  

 

Har ud set, at du også nemt kan søge på by eller postnummer her på siden. Du har også mulighed for at søge direkte på den køkkentype, som du ønsker mad fra. Hos EatMore skal det bare være supernemt at bestille god take away mad. Det er vores mål. 

Velbekomme. 

 

Hvad har du lyst til?

Italiensk
Grill
Pizza
Burger
Indisk
Glutenfri